Den mentale strategi, bear markedet, som investor og trader

Hellere end dårlig plan end slet ingen

 

Som traders og investorer ved vi, at der altid vil komme tider med panik og bear-markeder. Nogle af os har oplevet dem før, og andre har endnu ikke gjort det. Vi ved historisk set, at det er sådan markedet fungerer, og så godt som en bull-run nu end føles, er det altså på bear-markedet, at du potentielt kan tjene de fleste penge. Her gælder det ikke om at tjene til dagen og vejen, men derimod at gå op af den sociale rangstige, hvis gjort korrekt. Men det kan være en lammende oplevelse og svært at udføre. Hvad havde du troet? At det ville være nemt?

Markedsprisen er en afspejling af, hvad mennesker føler omkring sig selv, både personligt og med udkig til fremtiden. Lige nu er mennesket i panik. Dog opfordrer jeg dig til at tænke pragmatisk.
Dette er hvorfor man altid bør have en plan. For hvis du er uden denne, er øjeblikke som disse nogle, som får dig til at gå i panik, fordi det du føler er ren overvældelse og uoverskuelighed. Du handler i følelser og dermed ikke rationelt, så du kommer til at sige: “Jeg sælger alt”, selvom du er en langsigtet investor.
.

DU, skal høre vores podcast lyden af bitcoin lige her 

.

Jeg opfordrer dig til at tage et skridt tilbage og tænke over disse 3 ting:

  1. Vil denne coronavirus vare evigt?
    Har du troen på, at vi vil stå sammen som et samfund og derefter komme videre?
  2.  Er dette måske en mulighed for at eje noget, som du følte, at du gik glip af førhen? Vil denne virksomhed overleve COVID-19, selvom det tager 3-6-12 måneder yderligere?
  3. Hvad er din tidsramme? Hvis du er en langsigtet investor, kan det ende med, at det ser ud som en regelmæssig nedgang a.k.a. retracement. Hvis du er kortsigtet, hvordan kan du så udnytte markedsvolatiliteten og stadig bevare overblikket og din risikostyring?

Vi er alle mennesker, Det er umuligt at føle ingenting, men det er meget vigtigt i tider som disse, at være så pragmatisk som muligt. Hav en plan klar.

Hvad er din plan, hvis det kommer til at tage 10 år før aktierne kommer til sig selv igen? Se blot på historien for at sætte tingene i perspektiv. Vi har ingen erfaring med pandemier som COVID-19 (black-svane-event) eller en økonomisk nedgang i sådan en grad, men vi har set sygdom før, samt 9/11-episoden, krig, finanskrise (flere gange), recessioner og en depression.

Stil dig selv spørgsmålene ovenfor. Stil dig selv og din plan de spørgsmål, som ikke er rare. “Hvad nu hvis…”. Gå alle muligheder og sandsynligheder igennem, så du ikke foretager dig noget, som du efterfølgende kommer til at fortryde. Vi ved ikke nøjagtigt, hvad der kommer til at ske, og en masse ting er udenfor vores rækkevidde. Husk på, at en god handel kan man sagtens tabe penge på, og en dårlig handel kan du sagtens tjene penge på. Det er arbejdet inden, der er afgørende. Ikke fremtiden, som vi alligevel ikke ved hvad bringer.

 

Jacob Skaaning
Mentortrading.dk

Danmarks Stærkeste Netværk af Traders

Mentortrading hjælper dig på vej med dine investeringer og trading. Bliv en del af et netværk på mere end 1700 medlemmer.

JEG HAR GLEMT MIT PASSWORD