Det kræver mindre energi at svømme med strømmen

“Go with the flow”

Forestil dig, at du befinder dig midt i en flod med en stærk strøm. Du er ikke klar over, at du befinder dig i vandet og forstår derfor ikke helt flodens dynamik. Du bemærker dog, at du skal bruge energi på at holde din position neutral og når du bevæger dig den ene retning skal du kæmpe hårdt, mens du i den anden retning dårligt skal bevæge dig.

Som du flyder ned ad floden opdager du, at dynamikken har ændret sig og den retning, der tidligere var nem at bevæge sig føles nu træg og besværlig. I virkeligheden befinder du dig blot i en krumning langs floden, men fordi du ligger i vandet er du ikke klar over det. I stedet forsøger du benhårdt at kæmpe i samme retning som du hele tiden har været på vej i. Du hiver efter vejret og spræller det bedste du har lært for at komme fremad. Men trods din udmattelse opdager du, at du langsomt flyder i modsatte retning af hvad du forsøger.

For ovenstående oplevelse har de fleste mennesker det med at kæmpe imod floden. De forsøger alt hvad de kan for at påtvinge omgivelserne deres egen overbevisning. Og når de efter lang tids forsøg endnu ikke har haft held med at komme frem af sker der en af to ting. Enten giver de op. Eller også fortsætter de ufortrødent mens de højlydt bander og svovler over tingenes tilstand. Men i virkeligheden er der kun én rigtig løsning på problemet. At erkende og acceptere, at ens egen overbevisning ikke passede til omgivelserne. Det øjeblik man erkender at problemet ikke ligger i omgivelserne men i ens egen overbevisning kan man gøre det åbenlyse: slappe af og følge strømmen i den retning den tager en.

Nemmeste måde at købe Bitcoin – step by step – Coinbase

Buy low, sell high – Eller var det omvendt?

En af de mest udråbte one-liners indenfor trading og investerings jargon er udtrykket “buy low, sell high”. Ret intuitivt giver det fantastisk mening og refererer til det mest basale købmands-princip overhovedet: at sælge dine varer dyrere end du har købt dem. Ikke desto mindre bør man dog forstå, at dette mundheld ikke nødvendigvis er det nemmeste at udleve i praksis, hvis man er en trader. For hvornår er noget rent faktisk billigt? Tvistet i det spørgsmål er netop, at man først er klar over, at noget var billigt når prisen er steget.

Følg strømmens retning

En anden måde man dog kan finde om man skal være køber eller sælger i et marked er ved determinere hvilken retning strømmen går. Hvis prisen på et instrument er højt, men markedet bevæger sig i en opadgående retning, køber man ikke nødvendigvis dyrt. For hvis prisen fortsætter med at bevæge sig i en opadgående retning kan det vise sig at man rent faktisk købt billigt. Man skal med andre ord ikke være bange for at købe “dyrt”, hvis man køber sig ind i en uptrend. På den anden side skal man heller ikke være bange for at sælge såfremt retningen af strømmen begynder at ændre sig.
Mange vælger ikke at følger strømmen i floden men er for optagede med at forcere deres eget perspektiv ned over markedet. Og når du kæmper mod markedet er det måske ikke klart for dig, at du kæmper mod markedet, fordi du har mistet det klarsyn der er nødvendigt for at du bevarer overblikket.

Havde du for for eksempel i sidste kvartal af 2017 svært ved at se bitcoin bevæge sig yderligere op vil dit eget perspektiv for markedet havde forhindret dig i at ride den mest ekstreme del af uptrend’en fra $4000 til $19600. Hvis du tilmed havde forsøgt at shorte i samme periode havde du fået så mange knubs på vej opad, at du formentlig havde misset downtrend’en, da den endelig startede.

Børsen: “Bitcoin er tilbage i en megatrend opad” Interwiev med Ulrik Lykke

En overbevisning som mange dygtige tradere ser ud til at dele er, at de ikke forsøger at kæmpe imod strømmen.

 

Der findes tilmed en simpel måde at bekæmpe de nyttesløse anstrengelser mod markedet. Sæt dig tilbage og anerkend når du finder dig selv i den situation, at du er ved at forcere din egen overbevisning ned over markedet. Dét, at du bliver klar over problemet eksisterer får på magisk vis problemet til at forsvinde helt af sig selv. Du lærer med andre ord at acceptere strømmen i markedet. Du mister frygten for at købe ind i et marked, der er i en uptrend fordi “prisen er for høj”, men du er heller ikke længere bange for at sælge i et marked hvor “prisen er lav”.

Relaterede Indlæg

1 kommentar til dette indlær

  1. Det er akkurat som når folk køber fast ejendom. Mange er tilbageholdende for at købe når priserne er høje. Men hvis man helt undlader at købe, kan det også være at man misser toget.


Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


JEG HAR GLEMT MIT PASSWORD