Har du råd til at undvære krypto og Bitcoin i din portefølje?

Enhver, der kender mig, ved at jeg ikke er fortaler for, at man går forhastet ind i et marked, man ikke kender, eller et marked hvorpå man ikke kan styre sin risiko. Lad mig slå det fast med det samme: ja, du kan miste alle dine penge i dette marked. Ikke kun hvis det går ned eller går i nul, men ligeledes hvis sikkerheden ikke er på plads.

Men enhver, der har 10 timer i begyndelsen og derefter 2 timer per. kvartal at afsætte til krypto porteføljestyring vil kunne slå det generelle verdens-index massivt de kommende år.

Det kræver få men vigtige mentale værktøjer at kunne slå markedet.

.

Har du hørt vores podcast “lyden af Bitcoin”, ellers kan du lige her

.

I denne artikel har jeg forsøgt at godtgøre hvorfor, man bør have en lille del af sin portefølje i krypto. Man kan selv vælge enten at købe det direkte eller indirekte, eller man kan få en professionel forvalter, såsom ARK36 hvor jeg sidder som porteføljemanager, til at gøre dette for sig. Det vigtige er dog, at du ikke lader chancen for at outperforme markedet gå din næse forbi, uden at du behøver at tillægge din portefølje en risiko, der gør dig fattig, hvis det mislykkedes. Hvor stor en position man bør/kan tage er op til en selv. Mellem 5-10% er, efter min mening, en ansvarlig portefølje.

Nedenstående vil være fyldt med diverse tal og forklaringer. Jeg håber, at man kan følge med, ellers er man mere end velkommen til at skrive en kommentar herunder eller direkte til mig.

 

Bitcoin i porteføljen

Eksempel på portefølje opdeling:

Dette er blot et eksempel på en portefølje, der i forvejen er eksponeret mod aktier og er diversificeret.
Den samlede portefølje er 10.000.000 kr. fordelt jf. %-fordelingen

.

 

Billede 1

.

Udvikling af porteføljeafkast

Historisk 12 måneders afkast:

 

Billede 2

.

I dette datasæt har jeg forsøgt at give en worst case, en gennemsnitlig case og en best case for de forskellige aktivklasser i porteføljen. Naturligvis vil disse tal altid være oppe til diskussion, men jeg har forsøgt at gøre det så præcist som muligt. Jeg ser endda en smule positiv på dem alle, ud over Bitcoin, hvor jeg har sat disse “konservativt”
Note: Bitcoins prisstruktur har, set fra et historisk perspektiv, altid været i cyklusser. Derfor har jeg forsøgt at tage en median i ovenstående skema.
De ser “normalt” ud således:
År 1: Akkumulerings fase: -10% til 20%
År 2: Tidlig bull trend: 40% til 150% (Jeg mener, at vi er for nuværende med halveringen i maj)
År 3: Parabolic bullish: 1.000% til 2.000%
År 4: Bear trend -70 til -85 %

 

Kapitalforrentning:

 

Billede 3

.

12 måneder er nu gået i hver sin “case”, og her kan forretningen eller manglen på samme ses.

Her er der flere ting, man skal være opmærksom på:
Bitcoin er klart den mest volatile aktivklasse, og derfor udgør den klart den mindste del af porteføljen i begyndelsen af året. 80% nedgang i prisen er naturligvis et stort drawdown, men da den kun udgør 5% af porteføljen, betyder det “kun” 400.000 kr. i tab i worst case scenariet ud af et samlet tab på 1.985.000 kr., altså cirka 20% af nedgangen. Aktier står altså for 40% af tilbageskridtet, og “Ejendomme”  står for cirka det samme som aktier. Det hele er naturligvis et urealiseret tab.

 

Er Bitcoin umagen værd?

Portefølje ultimo:

 

punkt 4
Billede 4

 

Efter 12 måneder med op- og nedture vil porteføljen, afhængig af hvilken case og hvilket år der er tale om, se således ud. I det store hele vil porteføljen se ud ligesom primo med den ændring, at kontantbeløbet er gået cirka 20% op, og Bitcoin-delen af porteføljen er faldet med 75%. Den samlede portefølje gav et afkast på PnL på -22%. Kontanter og Guld klarer sig normalvis godt i downperioder, og de har her taget en andel af porteføljen på henholdsvis 1,55 %-point og 2,44 %-point.

Det mest spændende findes således i cases med et gennemsnitligt afkast og i best cases. I den første kan man se, at stort set hele porteføljen ligner sig selv, udover at aktierne har fået en overvægt på 0,24%. Allerede her kan man se, at Bitcoin (stadig som et gennemsnitligt bud på et fremtidigt scenarie) er gået 35% op fra den oprindelige porteføljefordeling eller 1,75 %-point. Denne, ved første øjekast, lille forandring kan være til stor nytte, hvis man tog et 2-årigt scenarie og sagde, at første år var “gennemsnitligt” og det næste år som historisk har været sandheden, giver best case. Her bliver den lille stigning omsat til en massiv kapital forandring med et afkast i 500-2000%-klassen.

Tilbage ved best case kan man se hvordan Bitcoin udkonkurrerer samtlig aktiver, der ellers har haft et fantastisk afkast dette år. Bitcoins del af porteføljen er nu lige under 25% og har en andel af porteføljens stigning (der er på samlet 42,15%) på 75%. Dvs. 75% af afkastet, der er lavet dette år, kommer fra en porteføljesammensætning med “kun” 5% i Bitcoin..

 

Index primo portefølje til ultimo:

Billede 5

 

Dette er blot en illustration i % af det ovenstående. Den viser i virkeligheden måske blot 4 ting tydeligt:

  • I tider hvor det generelle marked falder sammen, vil kontanter altid være favorable.
  • Hvis Bitcoin falder i worst case, er det et betydeligt fald men kun for en mindre del af porteføljen.
  • Selv i en gennemsnitlig case vil Bitcoin tage en markant andel af porteføljen.
  • I et best case scenarie er der ingen tvivl om, at Bitcoin stjæler med arme og ben, og at de andre aktiver hver især vil miste mindst 20% af deres størrelse i porteføljen til Bitcoin.

Samme portefølje men uden krypto.

Billede 6

 

Dette billede skal sammenlignes med billede 4, nemlig hvordan porteføljens afkast er både med og uden Bitcoin.
For at sammenligne er det nemt at se, at Bitcoin giver hver case et ekstra spark bagi. Hvis det går ned, går det lidt mere ned, og hvis det går ok, så skubber Bitcoin det en smule mere op. I best case ser denne portefølje ikke engang røgen af en portefølje med en lille eksponering mod Bitcoin.

Vær opmærksom på:
Man kunne lave langt mere data på dette område og gå endnu mere ind i detaljer samt sætte langt flere scenarier op, end hvad jeg har gjort her.

Der er ingen, der ved, hvordan Bitcoin reagerer i en verden med recession. Bitcoin er cirka 11 år gammel og blev født ud af krisen i 2008. Vil det fungere som guld og blive et safe-haven eller gå ned med flaget ligesom aktiemarkedet, måske endda mere markant.

I skemaet, der viser afkast, er der taget udgangspunkt i, at worst-case er med en generel recession i markedet, hvor aktier og ejendomme vil falde, imens guld og indirekte kontanter vil blive mere værd. Altså en portefølje med omvendt korreleret aktiver.

 

Disclaimer
Det er nok svært at skjule, at jeg, som porteføljemanager med Bitcoin og krypto aktiver som hovedmarked, ligeledes er eksponeret mod disse i dette marked. Dette erkender jeg.

Det er i samme omgang også her, at jeg vil understrege, at jeg forsøger ikke at give en blåøjet tilgang til dette marked. Jeg mener altid, at man skal tage risikoen seriøst og “kun” afsætte en del af sin portefølje til markeder med høj risiko og dermed også med mulighed for høj profit.

Når jeg fra starten skriver, at man bør afsætte mindst 10 timer inden man går i gang, tager det afsæt i læring om blockchain og specielt læring om sikkerheden derved. Der er ingen kundeservice i Bitcoin , så hvis de bliver “stjålet” eller blot tabt pga. dårlig håndtering, er ens tab altså ikke 80% men 100%.

Der er indlagt en 5% eksponering i porteføljen mod Bitcoin i dette indlæg. Bitcoin er den mest “sikre/stabile” aktiv i krypto pt., og man kan derfor øge sin risiko med samme %-andel af porteføljen ved at medtage andre kryptocurrencies. Dette er dog undladt for at holde eksemplerne så enkle som muligt.

Punktet herover er blandt andet grunden til, at jeg arbejder i en investeringsfond, hvor vi er specialister både i sikkerhed, kundens risici og forvaltning. Dette betyder, at man som kunde kan forvente blot at kunne “give” en del af sin portefølje som kapital hos os, og ikke nødvendigvis behøves viden om eller forståelse af markedet. Dertil praler vi af, at vi kan forvalte dine penge med samme høje forventede profit men til en mindre risiko. (Risikoen er naturligvis stadig til stede og anses stadig som værende høj)

 

Åbn øjnene

Jeg skal være ærlig omkring to ting. Hvis du er 80 år gammel og har handlet aktier hele dit liv eller blot set på din pensionsopsparing inde på ATP, så forstår jeg godt, at du ikke gider sætte dig ind i dette marked (læs: Lau fra Millionærklubben).

Hvis du ikke går ind under dette, så forstår jeg ikke, at du ikke vil bruge minimal tid og efterfølgende afsætte en minimal del af din portefølje for at have chancen for uovertrufne afkast. Hvem kan ikke lide penge?

Jeg kan og vil naturligvis ikke garantere, at vi kommer op over all time high på 20.000 USD igen. Jeg kan heller ikke garantere, at vi er i fase 2, nemlig en tidlig bull trend, og at vi ikke har set toppen af den næste cyklus. Men dette er min hovedhypotese, som jeg selv handler efter. Jeg kan få ret, eller jeg kan tage fejl. Uanset hvad bør du selv tage beslutningen. I min verden er teorien om at købe billigt og sælge dyrt nem at synes godt om men svær at overholde. Jeg mener ganske enkelt, at vi befinder os i “køb billigt”-fasen lige nu. Med op- og nedture kan vi på sigt ende i “sælg dyrt” igen ligesom i 2017.

Jeg vil ikke skjule, at der er risiko ved dette aktiv eller forsøge at overeksponere dig mod dette marked. Risikostyring er en af mine kæpheste, og det første mål for mig vil altid være at have ammunition nok til en ny kamp i morgen, altså til generel overlevelse. Om du så synes at 2%, 5% 10% eller 20% er det rigtige for dig, er helt op til dig selv, men jeg opfordrer dig til at give det en chance..

Billede 7

 

Lad mig afslutte med 2 argumenter, som jeg ofte hører blive sagt, og derefter modsige dem.

Jeg forstår mig ikke på Bitcoin , og derfor er jeg ikke interesseret.
Dette er en fair holdning at have. Lad mig returnere med dette: har du en email-adresse? Hvis ja, så forklar mig gerne i detaljer, hvordan denne virker. Kan du det?

Selvfølgelig er det fint at have en grundforståelse for hvad Bitcoin er, samt hvordan den virker. Men argumentet er hult, når man med alle andre ting i livet bruger og investerer i ting, der er så specialiserede, at det er umuligt for en almindelig investor at forstå. Et andet eksempel er folkeaktien Novo Nordisk. Mit bud er, at 99% af ejerne ikke engang kan give en simpel forklaring på, hvorfor eller hvordan deres insulin virker.

Jeg kan ikke se, hvad jeg skal bruge Bitcoin til.” (altså spørgsmål om user-case)
Dette argument køber jeg faktisk. Du har sandsynligvis ikke brug for Bitcoin , hvis du lever i den vestlige del af verden, og slet ikke hvis du bor i Danmark. 99% af de danske indbyggerne har en bankkonto, og de fleste har endda MobilePay. Men den investering, som du laver, betyder ikke nødvendigvis, at du også skal bruge den. Det er de 4.000.000.000 mennesker i verden, der ikke har en bank (60.000.000 i USA alene). Det er de mennesker, der oplevede 2.000.000 % inflation eller de, som bliver overvåget eller har valutakontrol.
Jeg vil nødig ende dette indlæg politisk. Den kan vi tage en anden gang. Fakta er blot, at Bitcoin er en nødvendighed for mange mennesker i mange lande for at overleve. Dette er user-casen.

Og husk så på, at hver gang du hører, at Bitcoin er død, men “blockchain” er interessant, så grin. Gerne højlydt. Dette er et markedsføringsstunt og er i 99,8% af tilfældene ukorrekt. Men mere om dette en anden dag.

.

Rigtig god fornøjelse med at gå på opdagelse!

Relaterede Indlæg


Your email address will not be published. Required fields are marked *


Danmarks Stærkeste Netværk af Traders

Mentortrading hjælper dig på vej med dine investeringer og trading. Bliv en del af et netværk på mere end 1700 medlemmer.

JEG HAR GLEMT MIT PASSWORD