Hvad er Bitcoin-halveringen?

Bitcoin-halveringen finder sted engang i maj 2020. Hvad er halveringen, hvordan vil den påvirke prisen, og hvad betyder det for miners og cryptocurrency langsigtet? Her er alt, hvad du har brug for at vide.

.

Du kan læse hvad Bitcoin er, lige her

.

Bitcoin halveringen kort fortalt

‘Halveringen’ lyder voldsomt, og hvordan halverer man forresten noget, der kun findes digitalt?

I virkeligheden er det et event, der sker hvert fjerde år, og det handler om udbuddet, altså inflationen i Bitcoin.

Engang i maj falder antallet af bitcoins (BTC), der kommer i omløb hvert 10. minut (kendt som block-reward – betalingen som miners får for at bruge energi på at lave et arbejde for Bitcoin netværket) med halvdelen. Dvs. distributionen falder til 6,25 fra 12,5. Dette er et vigtigt event for prissætningen for bitcoin, fordi det påvirker raten for distributionen i netværket. Eventet er samtidig fuldstændig transparent – alle ved hvornår dette sker og det er allerede sket to gange tidligere.

For at være helt korrekt sker halveringen faktisk ikke hvert fjerde år men hver 210.000 block, som hver varer cirka 10 minutter – dvs. cirka hvert fjerde år lagt sammen.

Teorien er kort og simpel: der vil være mindre bitcoin til rådighed at købe, hvis miners har mindre at sælge.

Ligesom med guldgravere kræver det udgifter at grave efter guld, og de sælger så deres råvarer (guld) for at betale for udgiften.

Miners har udgifter til strøm, lagerhaller, teknisk udstyr og personale, m.m. som betales af den block-reward, de modtager, altså bitcoin.

.

Hvad er Bitcoin halveringen?

.

Hver 210.000 blokke eller omtrent hvert fjerde år halveres det samlede antal bitcoin, som minearbejdere potentielt kan tjene ved at “finde” den næste block.

I 2009 startede blockchainen med 50 bitcoin, der blev givet hvert 10. minut. Nu, to halveringer senere, gives 12,5 bitcoins hvert 10. minut.

Denne proces slutter med i alt 21 millioner mønter, hvilket man ved hjælp af matematik kan fremregne til at være omkring år 2140)

.

Bitcoin inflation over tid
Bitcoin inflation over tid

.

Hvorfor denne halvering og hvem har designet dette?

Bitcoin’s pseudonyme skaber, Satoshi Nakamoto, der måske har været et individ eller et team, forsvandt omtrent et år efter, at softwaren blev frigivet til verden (whitepaper). Så han, hun eller de kan ikke forklare os, hvorfor denne specifikke formel blev valgt til at tilføje ny bitcoin til omløbet. Der findes mange andre muligheder, man kunne have valgt, men tidligere e-mails skrevet af Satoshi Nakamoto kaster lys over den mystiske karakters tankegang.

Kort efter frigivelse af whitepaper af Bitcoin opsummerede Satoshi Nakamoto de forskellige måder, deres valgte pengepolitik (tidsplanen, block-reward miners modtager) kunne føre til deflation (når en valutas købekraft øges) eller inflation (når ens valuta bliver mindre værd).

Husk ati 2009 kunne Satoshi Nakamoto ikke have vidst, hvor mange mennesker der ville bruge de nye online penge (hvis nogen).

I de fleste statsudstedte valutaer har en centralbank, såsom den amerikanske centralbank, værktøjer til rådighed, der gør det muligt at tilføje eller fjerne dollars i omløb. Hvis økonomien for eksempel er for dårlig, kan Fed øge mængden af valuta ved at skabe flere penge og købe værdipapirer fra banker. Alternativt, hvis Fed ønsker at fjerne dollars fra økonomien, kan den sælge værdipapirer fra sin konto – derved modtage valuta og efterfølgende “brænde” dem.

Ingen ved om tilføjelsen af bitcoin på denne måde var eller er den bedste. Ikke desto mindre er antallet af bitcoin matematisk bestemt og man kan derved lave meget præcise oversigter over præcis hvor mange bitcoin, der vil være på alle dage for evigt (Fun fact: I skrivende stund er der præcis 18,339,838 BTC,  den 18. september 2051 vil der være 20,987,205 BTC.)

.

Kan reglerne ændres

I modsætning til hvordan pengepolitikken er for statsudstedte valutaer, der igennem en politisk proces udføres, laves Bitcoins pengepolitik i koden, der deles på tværs af netværket. Grunden til, at “reglerne” virker, er, fordi alle er enige om dem og ikke acceptere andre regler. En ændring af reglerne ville kræve en enorm proces af stort set alle i Bitcoin markedet, både exchanges, brugerne, miners, m.m.

Dette kan sammenlignes med en ændring i Den Danske Grundlov – bare en del mere besværligt.

I modsætning til de fleste nationale valutaer, som vi kender (Dollars, euro, osv.) blev Bitcoin designet med en fast inflation som er forudsigelig. Der vil aldrig nogensinde være mere end 21 millioner bitcoins. Dette forudbestemte antal gør dem til en “sjælden” ressource ligesom guld.

Et andet unikt aspekt af Bitcoin er programmeringen til at block-rewarden skal falde over tid. Dette er en anden måde, hvorpå den adskiller sig fra normen og moderne finansielle systemer, hvor centralbanker kontrollerer pengemængden. I skarp kontrast til Bitcoin er udbuddet af dollar fordoblet mange gange siden 2000.

Satoshi Nakamoto efterlod sig et spor af, at Bitcoin er skabt af politiske grunde. Den første Bitcoin-block indeholder overskriften fra en avisartikel: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” En overskrift der fortæller om endnu en bailout for bankerne i 2008..

.

Bitcoin første block
Bitcoin første block

.

Mange fortolker det spor som et tegn på Satoshi Nakamotos overbevisning og mål. Hvis bitcoin bliver udbredt i vesten og resten af verdenen kan den reducere magten, som banker, nationalbanker og regeringer har – primært omkring overvågning og deres pengepolitik. De føromtalte har ingen mulighed for at producere bitcoin på andre måde end ved den fælles tidsplan og tidsramme samt ved at bruge energien for at mine blocks som alle andre.

.

Hvad er en “block reward”?

En såkaldt “block beward” er mængden af ​​BTC en miner-arbejder modtager for hver nye blok, de tilføjer til blockchainen.

For at forklare dette koncept mere dybtgående, giver det god mening at  gå tilbage til rødderne af Bitcoin – blockchain. I den mest basale forstand er en blockchain en digital revisionsbog, der gemmer alle informationerne om dens transaktioner i blokke, der hver er på omkring 1 MB i størrelse. For eksempel når person A sender bitcoin til person B, vil denne transaktion blive gemt i en blok for evig tid sammen med omkring 500 andre transaktioner, der skete på samme tid.

Den miner, der løser en matematisk gåde først, får lov til at sætte næste block i blockchainen og vil modtage en belønning for sit hårde arbejde.

.

Påvirker halveringen bitcoins pris?

Halveringen er interessant på flere måder, men i virkeligheden er det blot en fortsættelse af den kode, der blev brugt i 2009. Den ene blok giver 12,5 BTC, og den næste vil give 6.25 BTC, der sker intet andet end det. Men hvorfor er det så interessant?

Bitcoin har hidtil set to halveringer, som vi kan se som præcedens.

.

Der findes få men gode exchanges, du kan se hvilket vi bruger lige her

.

Halveringen i 2012 var den første demonstration af, hvordan markederne ville reagere på Satoshi Nakamoto uortodokse tidsplan for inflationen. Indtil da vidste Bitcoin-samfundet ikke, hvordan et pludseligt fald i block-reward ville påvirke netværket. Der var dengang også mere end nu risiko for en teknisk fejl i koden og at skiftet gik galt.

.

Pris udvikling for bitcoin ved tidligere bitcoin halveringer
Pris udvikling for bitcoin ved tidligere bitcoin halveringer

.

Det viste sig, at  prisen begyndte at stige kort efter halveringen.

Den anden halvering i 2016 var meget forventet Der findes en del forskellige hjemmesider, der har udarbejdede en “nedtælling.” En af de bedre er: https://www.bitcoinblockhalf.com/

Hver halvering har givet kraftige spekulationer i markedet om, hvordan begivenheden ville påvirke bitcoins’ pris.

Den 16. juli 2016, dagen for anden halvering, faldt prisen med 10 procent til $ 610 men skød derefter op igen til samme niveau, som den var før. Man skal dog se prisudsving i forhold til halvering i to forskellige kasser. Der er den kortsigtede spekulation, altså: jeg køber, fordi jeg tror andre køber, og så er der den langvarige reaktion i markedet over denne dæmpelse af udbud.

Mens den øjeblikkelige indvirkning på prisen på bitcoin var lille, talte markedet en gradvis stigning i løbet af året efter den anden halvering. Nogle hævder, at denne stigning var et forsinket resultat af halveringen. Teorien er, at når udbuddet af bitcoin falder, vil efterspørgslen efter bitcoin forblive den samme og derved presse prisen op. Hvis denne teori er korrekt, kunne vi se lignende prisstigninger efter fremtidige halveringer, inklusiv den, der er planlagt til dette år.

Med svækkelsen  af udbuddet sammenholdt med, at Bitcoin og Crypto generelt får stor medieomtale, når prisen går op, så kommer der yderligere købspres, og både udbud og efterspørgsel er forandret til en mere opadgående cyklus.

Du kan se mere om Bitcoin Suppley udviklingen her.

Det, der taler imod denne konklusion, er, at marked altid indregner alle kendte informationer i prisen, og da Bitcoin halveringen i 2020 i realiteten har været kendt siden 2009, er dette allerede medtaget. Ligesom de næste 30 halveringer også er.

Det rigtige er nok et sted imellem. Hvis man købte i 2019, så har man sandsynligvis medtaget information om, at halveringen og købspresset er støt stigende i bitcoin hvert år. Når udbuddet falder, kommer der et naturligt prisfald, som igen får efterspørgsel til at gå op.

Danmarks Stærkeste Netværk af Traders

Mentortrading hjælper dig på vej med dine investeringer og trading. Bliv en del af et netværk på mere end 1700 medlemmer.

JEG HAR GLEMT MIT PASSWORD