Loui Lam er uddannet bygningskonstruktør og eliteroer. Senest er han blevet kendt fra et TV2-klip, hvor han fortæller om bevægelsen FIRE. Loui er fortaler for den simple livsstil, hvor man forsøger at finde glæde i sit liv uden at være nødsaget til at forbruge sig til den. Ved at mindske sit forbrug er Loui i stand til at lave ret stor forskel på indtægtssiden og udgiftssiden af sin økonomi. Dette medvirker, at han hver måned er i stand til at sætte en stor del af sin indtægt til side til investeringer. På et tidspunkt vil afkastet af Louis investeringer overstige de månedlige udgifter og han har dermed opnået økonomisk uafhængighed og behøver altså ikke længere i praksis at arbejde.
I kølvandet på Louis optræden på TV2 blev jeg interesseret i hans måde at leve på. Ikke blot fordi hans tanker omkring investeringer og opbygning af økonomisk velstand harmonerer utroligt godt med de mest centrale omdrejningspunkter for Mentor Trading, men også fordi vi på det seneste har kigget nærmere på aspekter om hvordan man kan tjene ekstra kapital til at handle for.
Følgende skriftlige interview er produktet af en time lang samtale Loui og jeg havde med hinanden, hvor vi fik mulighed for at tale om lidt af hvert.
Det er et svært spørgsmål. Jeg synes selv jeg er meget simpel og ligetil.
Jeg har lært i mit liv at kalde en spade for en spade og har svært ved ikke at påpege en elefant i lokalet, hvis jeg bemærker den. Nogle vil på den baggrund kalde mig ekstrovert. I virkeligheden siger jeg bare min mening…
Jeg oplever, at folk ofte lever deres liv på en specifik måde uden egentlig at tage stilling til hvorfor de gør det.
Vi får en uddannelse, dimitterer med en studiegæld. Derefter får vi et arbejde og får nogle penge mellem hænderne. Så sætter vi os lidt for dyrt i en stor lejlighed og er så klar til at stifte familie. Når børnene melder sig, bliver vi gift, og vi tager nu endeligt billån for også at kunne komme frem og tilbage….
Hele det narrativ vil jeg gerne gøre op med. Det er ikke noget for mig at skulle leve på en måde, hvor min tilværelse er afhængig af og kredser om mit arbejde.
I forbruger-møllen er hele problemet, at man hele tiden er nødt til at opgradere og få noget nyt i stedet for at være glad for det man har. Betydningen af dette er jo så, at man jo aldrig bliver glad fordi man altid stræber efter noget andet. Jeg er glad for det jeg har.
Jo. Men jeg bilder mig ind at folk aldrig når at være glade for den store lejlighed. Det øjeblik de har vænnet sig til den store lejlighed melder ulykkeligheden sig. For nu vil de have et hus.
Man kender det selv. Ligeså hurtigt som man får et buzz over at købe en ny iPhone, ligesom hurtigt forsvinder det igen, når man har vænnet sig til den. Hvis du ikke kan være glad for de ting du har nu, så bliver du det aldrig..
Samfundet er sammensat således, at du tropper op på et arbejde for at bytte din tid. I byt for din tid får du nogle penge retur. Pengene er med andre ord et symbol for tid.
Spørgsmålet er så, hvad du bruger pengene til? Enten kan du forbruge dem op på goder der gør dig glad kortsigtet. Eller også kan du købe din tid tilbage ved at frigøre dit behov for at tage på arbejde.
FIRE står for Financial Independence Retire Early.
Den klassiske form hvorpå dette kan opnås er, at du skal have et sted mellem 20 og 25 gange dit årsforbrug til rådighed. Det kapital skal du så have investeret, så du kan profitere på afkastet. Hele humlen i dette er, at den mest effektive vej til at optjene den kapitalstørrelse er, at du skal holde dit forbrug nede.
Du kan naturligvis fokusere på begge sider og dermed komme endnu hurtigere i mål.
Helt sikkert. En suveræn måde at illustrere det er ved hjælp af et tænkt kapløb mellem to personer der skal spare penge op for at blive finansielt uafhængige. Forestil dig, at der er en person, der tjener 1.000.000 DKK årligt og en anden person der tjener 500.000 DKK årligt. Begge personer sparer 50% af deres indtægt op hver måned. Det vil tage dem nøjagtig lige lang tid før de kan erklære sig finansielt uafhængige, netop fordi at den første person vil have et dobbelt så stort forbrug at finansiere. Hvor magien indtræder er så, når den første person nedjusterer sit forbrug så det matcher den andens persons. I det tilfælde vil han kunne erklære sig finansielt uafhængig lang tid før den anden fordi han nu reelt set ville kunne spare 75% af sin indtægt op.
På sin vis vil jeg gerne give medhold i at det kan blive for meget. Det handler vel om at finde et niveau at opspare i som man er tilfreds med.
For mig, som er enlig fyr, går der givetvis lidt sport i den. Hvor spartansk kan jeg leve?
Jeg forstår udmærket, hvis det ikke er levevejen for alle…
Jeg er heldig at bo billigt til leje. Derudover har jeg nogle andre faste ting såsom tilbagebetaling af en studiegæld, som jeg optog inden jeg blev finansiel ansvarlig. Derudover nogle faste udgifter til forsikring, internet og fagforening.
[Efter vores samtale var slut gik Loui med til at levere en liste over sine månedlige udgifter. De findes listet nedenfor]
Husleje: 4.000 DKK
Forsikring: 250 DKK
Fagforening: 300 DKK
A-kasse: 400 DKK
Fornøjelser: 3000 DKK
Nej ikke rigtigt… Jeg bruger omtrent 3.000,- hver måned på fornøjelser. Jeg kunne godt køre mit fornøjelses-budget langt mere ind til benet. Jeg har både mulighed for at gå ud og drikke øl med vennerne, tage ud og spise og gøre nogenlunde hvad jeg har lyst til.
Ikke lige nu nej.
Der er mange der spørger ind til hvordan det skulle fungere med min livsstil, men det tænker jeg egentlig ikke så meget over. Realiteten er jo også, at fordi jeg er i stand til at spare så meget op vil jeg have mulighed for at kunne spare mindre op senere. Der er jo ingen der siger, at jeg skal stoppe med at arbejde som 45-årig.
Lige nu er jeg 100% i aktie indeks fonde med et global spredning. Relativt kedeligt.
Jeg er jo både murer og bygningskonstruktør og kunne også sagtens finde på også at beskæftige mig med lejligheder og ejendomme.
Ræsonnementet er lidt, at der findes rigtig meget empiri på hvad der er den mest optimale måde at investere på. Dvs. ved at investere i bredt i indeksfonde er man næsten garanteret en sejr, hvis blot man har en lang nok tidshorisont.
Nogle vil mene, at man med sådan en strategi kun vil kunne forvente gennemsnitlige resultater. Jeg vil omvendt argumentere for, at de gennemsnitlige resultater er ganske gode, når man ser på hvor mange som laver dårligere resultater ved at handle markederne aktivt.
I stedet for baserer min strategi sig i høj udstrækning om at se hvor mange penge jeg kan få kylet ind i systemet.
Det kan man godt sige ja. Men jeg er også villig til at påtage mig en risiko f.eks ved investere med en lav gearing på nogle positioner. Det gør jeg ud fra en tanke om, at jeg kan forrente mit kapital til mere end det renterne koster mig. Dertil er jeg villig til at investere med rigtig lang tidshorisont. Det er sjældent, at der har været en 15 årig nedtur for aktier. En 5 årig nedtur er mere sandsynlig. Derfor giver det ret god mening at man som ung sætter så meget ind i markederne som man kan.
Får man et krak i sin portefølje som 25-30 årig er du ikke super dårligt stillet. Eller lad mig vende den om. Hvis du oplever hård nedgang i din portefølje som ung har det ikke nær så stor betydning som hvis du er gammel. Fordi som ung har du endnu årene med dig til både at tjene investeringen hjem igen, men også tidshorisonten til at vente de dårlige tider ud.
Det gør jeg ikke nej. Jeg havde en masse kollegaer, der gerne ville have mig med på vognen. Udfordringen er, at jeg simpelthen ikke forstår det og ikke endnu har haft tiden til at sætte mig ind i det.
Jeg havde leget med tanken om at trække 20.000 ud for at lege lidt med dem, men fik det aldrig gjort. Min frygt for at miste pengene har afholdt mig lidt fra det…
Du skal stille dig et spørgsmål hver gang du køber noget. Lad os sige, at du køber noget til 500 DKK og at din løn efter skat er 150 DKK i timen. Er den genstand du vil købe tre-en-halv time af din tid værd? Hvis du synes den er det, må du troppe op på kontoret dagen efter og lægge dine tre-en-halv time. Omvendt kan du også nå til konklusionen om, at genstanden ikke var tre-en-halv time værd af dit liv. I det tilfælde bør du stikke pengene til side og investere dem i stedet.
Helt basic skal folk diversificere sig bredt, købe indeks fonde og sørge for at have en lang tidshorisont. Prøv at få sparet nogle penge op. Bare begynd. Lad være med at sammenligne dig med hvor mange procent jeg sparer op – Begynd i det små. Du kan komme i gang med at investere på Nordnet for så lidt som 500 DKK.
Der er uendeligt meget at kigge nærmere på, hvis man er interesseret. Der er både bøger, blogs, dokumentarfilm. Jeg lapper alt i mig på den front.
Af blogs kan jeg anbefale Mister Money Moustache, som har rigtig fint indhold og giver en god introduktion, samtidig med, at den er gratis. Af bøger er jeg rigtig vild med John C. Bogel som bl.a. har skrevet bogen The Little Book of Common Sense Investing. Han har en utrolig evne til at forklare alt på en simpel og spiselig måde. Han er for øvrigt også på Youtube, hvis man vil se nærmere.
Derudover har Tony Robbins skrevet en meget pædagogisk bog der hedder Unshakeable. Robbins er meget amerikansk, men er utrolig god til at illustrere ting på en pædagogisk måde.
Min primære kanal er mit website Wannabewalden.com og derudover har jeg en Facebook-gruppe. Vi har for øvrigt også et dansk community omkring FIRE som folk kan deltage i.
Opnå læring omkring trading og investeringer
Få sparring og feedback på din trading
Daglige opdateringer fra Danmarks mest erfarne crypto-traders
Mentortrading hjælper dig på vej med dine investeringer og trading. Bliv en del af et netværk på mere end 1700 medlemmer.