Mentaliteten for en succesfuld investor

Investeringsstrategi i Bitcoin
.

Min investeringsstrategi er simpel. Jeg benytter et par generelle regler, som jeg følger nøje. Som det gælder med alle regler er der altid undtagelser, men for enkelthedens skyld antager jeg, at der ikke kan være nogle afvigelser fra disse regler.
.

Først og fremmest kigger jeg altid på muligheder og sandsynligheder. For som aktører på de finansielle markeder tror jeg, at dette er alt hvad vi i virkeligheden kan gøre, da ingen ved hvad fremtiden bringer.

Dette siger måske sig selv, men en af de største fejl man begår som nybegynder er at tænke, at der er et åbenlyst udfald af enhver situation. Så i stedet for at lege spåmænd eller -koner, skal vi være skeptiske over for informationen fra markedet, tekniske analyser lavet af os selv eller andre, sentiment analyse og vigtigst af alt: vi skal have vores egen Bias under kontrol!
.

I virkeligheden er det som vi skal sigte efter at gøre at anse markedet fra alle tænkelige vinkler. Ved at gøre dette, vil vi minimere risikoen for at blive taget med bukserne nede. Som gammel soldat ved jeg, at den første plan kun fungerer indtil mødet med fjenden. Dette fremhæver vigtigheden af god planlægning: plan b, c, d og e.
En af mine nøgleaktiviteter er at samle en liste af mulige udfald og derefter rangliste dem efter sandsynlighed, fra mest til mindst sandsynlig. I tilfælde af at markedet har en form for binært udfald, er det nyttigt at stille forskellige scenarier op imod hinanden og analysere konsekvenserne for hvert enkelt scenarie.
.

.

Vigtigheden af en kampplan og at have den rigtige indstilling *
.

Ikke før da, lægger jeg en plan. Min plan vil altid primært fokusere på den samlede portefølje. Ting såsom individuelle handler, positioner og marginer er blot en del af arsenalet af værktøjer som jeg kan bruge til at balancere min samlede position for at nå det overordnede mål. Mit mål for investering er altid at generere overskud over tid, mens jeg tilpasser mig risici.

.

“In preparing for battle, I have always found that plans are useless but planning is indispensable.”
– Dwight D. Eisenhower

.
En af de sidste ting som en håbefuld trader skal lære er at udfordre sin egen Bias. Et eksempel er, at hvis traderen tager en given handel på markedet. Hvad sker der, hvis man har købt en position i et marked? I begyndelsen er man neutral, men hvis markedet efterfølgende bevæger sig i en positiv retning, vil man så opgive at være kritisk mod sin egen bias, blot fordi man har haft midlertidigt ret?
Det forholder sig således, at man måske har ret omkring markedet lige nu. Men hvad sker der, hvis markedet vender og går imod en? Vil man sidde fast i tankegangen om, at man har ret, eller vil man være villig til at ændre sit perspektiv og dermed gøre det hurtigt nok for at minimere sit tab? Og omvendt, hvis man køber en position til 10 kr. og den står i 8 kr., og markedet efterfølgende går imod en. Vil man da være tilbøjelig til at ændre holdning ved et mindre tilbageslag i handlen ud fra hvordan prisen midlertidig forandrer sig, og dermed “glemme” at bevare overblikket?

.

Du kan læse hvor vi handler crypto her
.

Det svære er at være i stand til at udfordre egne tanker og til at overveje andre perspektiver og muligheder end ens egne. Ingen, som beskæftiger sig med de finansielle markeder, ønsker at miste penge. Enhver trader vil på et eller andet tidspunkt blive offer for sin egen mentalitet. Traderen vil måske lytte til andre for at få bekræftet sit perspektiv. Han/hun vil måske være ensidig i sin tekniske analyse eller han/hun vil måske endda begynde at fortolke nyheder på en bestemt måde for at få den til at passe ind i sit personlige perspektiv.

Den bedre trader vil være opmærksom på disse faldgruber og dermed prøve at undgå dem for enhver pris. Med andre ord, den gode trader vil aldrig “blive forelsket” i sine positioner. Og efter mange års erfaring kan vi endda bruge vores egen Bias til at fremstille modargumenter for at gøre præcis det modsatte af, hvad vi egentlig ønsker vil gøre.

Det vigtige er ikke selve planen. I stedet er det snarere det at planlægge, der er essentielt. For imens planen muligvis fejler i den virkelige verden, har selve planlægningen forberedt os på det uvisse. Hver gang jeg laver en plan, forbliver jeg altid ydmyg over for mine synspunkter og erkender, at jeg ikke kender markedets fremtid, og at mine handler måske vil gå imod mig, uanset hvor sikker jeg end føler mig.
.

“No campaign plan survives first contact with the enemy.”
– Carl von Clausewitz


.

Derfor vil du sjældent se mig tage fuld eksponering i crypto, men derimod altid med mere ammunition til at købe op som forsikring til et muligvis faldende marked. Hele min strategi er baseret uvished og på ikke at kende fremtiden. Men over tid vil man præstere bedre med en passiv investering, hvis man har den rette strategi. Vi tænker ikke fra dag til dag, uge til uge eller endda måned til måned, men snarere i flere sammenhængende år.

Dette har to forskellige betydninger i et up- og down marked. Naturligvis ønsker vi et opadgående marked for at udnytte momentum bedst muligt, men i forhold til vores strategi vil jeg sjældent få 100% eller mere ud af et marked. Hvis et marked går fra 100 kr. til 200 kr. ville jeg være tilfreds med at købe ved 110 kr. og sælge i 180 kr., da jeg ikke ved hvordan udviklingen vil se ud fremadrettet. Faktisk vil det ikke engang være mit udgangspunkt.

.

Hver dag snakker vi investeringer i vores forum, du kan læse mere om dette her
.

Årsagen til dette er, at jeg erkender, at jeg ikke kender fremtiden. Hvis markedet i forvejen har bevæget sig opad med 125% på meget kort tid, er der stadigvæk mulighed for at det fortsat vil gå opad og endda nå op på 200%. I sådanne situationer har jeg det bedre med gradvist at sænke eksponeringen af en position, fordi jeg ved, at risikoen ved drastiske tiltag ikke vil være vedvarende. Med andre ord fungerer denne metode som en sikkerhedsforanstaltning for at undgå de drastiske nedskæringer og langsigtede prisfald, som markedet nogle gange tilbyder.
.


.

Den grundlæggende forudsætning for strategien er, at det er værre at lide et alvorligt tilbageslag i din portefølje end at gå glip af en smule af fremgangen. Denne strategi kommer også med den foreskrevne fordel at tilbyde en højere grad af mental og psykisk velvære, når markederne er i nedgang. For når markederne devalueres, vil jeg sjældent lide det fulde slag af nedgangen. I stedet vil jeg mentalt være ovenpå af ikke at have min dømmekraft svækket af overeksponering på markeder, som i forvejen er steget markant.
.

Diagrammet ovenfor er et forenklet eksempel på udviklingen af to opdigtede porteføljer, som kun består af crypto aktiver. Den passive portefølje er generelt opadgående men lider af alvorlige nedgange på vej op til der hvor den aktivt styrede måske ikke altid oplever de samme stigninger men snarer vil blive udjævnet og ikke have de samme nedgange. Diagrammet er blot konstrueret for at tydeliggøre pointen, men som man kan se, er der en klar langsigtet forskel i ydeevnen af de to porteføljer.

.

Hver dag snakker vi investeringer i vores forum, du kan læse mere om dette her
.

Hvorfor er det netop denne strategi jeg følger?

.

Først og fremmest bruger den denne strategi, fordi jeg har set den lykkedes over tidsrammer på flere år. Da jeg allerede har været i stand til at indsamle betydningsfuld erfaring på disse markeder, har jeg kunnet udvikle en metode for porteføljestyring og risikostyring, som tillader mig at overgå markederne over længere tidsrammer. Crypto markederne er meget volatile, og der er stor mulighed for at skabe afkast, men det er stadig beskyttelse af kapital, som jeg prøver at opnå.
.

Selv med den modvind som vi har haft på markedet, er der stadigvæk mange investorer, som er i vanskeligheder. Nogle er måske endda nede med mere end 80% siden højdepunktet af deres portefølje-værdi i slutningen af 2017. Porteføljen skal ikke blot stige med 500-700% før de er tilbage til break-even. Det værste ved dårlig porteføljestyring er, hvis du spørger mig, det mentale pres, man oplever på vejen ned. Samtidig skal man træffe beslutninger på baggrund af dette, hvilket ofte ender med endnu dårligere beslutninger pga. ens mentale standpunkt.
.

Den mentale stabilitet og strategi struktur, der er opremset i denne artikel er selvfølgelig blot en af de mange tilgange som man kunne have til Cryptovaluta markederne. Inden for disse rammer er der komplette sæt af under-strategier, som omfatter hvordan den overordnede strategi er udført. Disse er dog en smule for detaljeret til et enkelt blogindlæg, og derfor har jeg blot valgt at vise det overordnede billede.

Danmarks Stærkeste Netværk af Traders

Mentortrading hjælper dig på vej med dine investeringer og trading. Bliv en del af et netværk på mere end 1700 medlemmer.

JEG HAR GLEMT MIT PASSWORD