Overvej mulighederne for at flytte til udlandet – En guide

Har du overvejet at flytte til udlandet??

Med introduktionen af indholdskategorien Livsstil, har vi set nærmere på hvordan man kan tage på rundrejse mens man passer sit arbejde samt hvordan man kan planlægge en tidlig pension ved at minimere sine månedlige omkostninger. I dette indlæg vil jeg give mit bidrag til kategorien og fortælle om, hvilke overvejelser man kan gøre sig om at flytte til udlandet for at. Tidligere i mit liv har jeg boet i Schweiz og siden efteråret 2018 har jeg boet på Cypern.

Men hvorfor skulle man overhovedet ønske at flytte til udlandet? Der kan findes mange gode svar på det spørgsmål, men for mig har det mest centrale været 1) at jeg ikke altid har følt mig repræsenteret af Danmarks politiske miljø, 2) Jeg har haft et stort ønske om at opnå en større grad af frihed samt 3) Jeg ønsker nye oplevelser i mit liv. Årsagen til hvorfor det kan være interessant at flytte til udlandet er meget subjektivt og vi vil derfor ikke dvæle yderligere ved mine personlige årsager i dette indlæg – Det kan vi kigge på i næste indlæg. I stedet vil jeg fokuserer på hvordan man planlægger sin udenlandsflytning.

 

Overvejelsen om at flytte til udlandet

I tilværelsen er tiden knap. Vi har kun så mange hjerteslag at bruge før det hele er overstået. Det lyder måske morbidt, men pointen med at fokusere på det er positiv. Fordi ved at være klar over, at vores eksistens ikke er uforgængelig, gør vi det muligt for os selv at træffe valg som kan være svære. Den type valg, som ikke entydigt føles at være rigtige, fordi der findes noget ubehageligt eller utrygt ved dem. Den type valg, som når de er blevet truffet (uanset udfaldet) har tvunget os til at se tingene på en ny måde og derved har bidraget til et nyt perspektiv. Netop sådan en beslutning er det at flytte til udlandet. Mange mennesker har fra tid til anden tilladt sig selv at drømme om at bo et andet sted end deres vante omgivelser. Men meget få har tilladt tanken at gro sig stor nok til rent faktisk at tage springet. Fordi det er netop hvad jeg mener det er – et spring ud i det ukendte. Og nej. Det er ikke nødvendigvis en let beslutning! Gør dig derfor nogle grundige overvejelser om hvorfor du overhovedet ønsker det.

 

Sådan forbereder du dig på din flytning

Inden du skal afsted, skal du gøre dig en række grundige overvejelser om hvad du skal stille op med dine nuværende forhold i Danmark samt hvordan du eventuelt måtte være i stand til at tage dine aktiviteter med dig. Gør dig f.eks. tanker om følgende:

  • Vil min familie være parat til at flytte med mig? Hvis ikke, hvad så?
  • Hvordan skal jeg håndtere at have langt til venner og familie?
  • Vil jeg kunne acceptere at skulle opbygge mit netværk på ny? Hvordan vil jeg gøre det?
  • Hvilke forhold skal være på plads før det kan blive en realitet?
  • Hvad skal jeg stille op med mit hus, lejlighed, hund hvis jeg flytter?
  • Hvilke ting skal jeg have opsagt?
  • Hvad skal jeg beholde? Hvilke ejendele skal jeg have med? Hvad kan jeg lade blive?
  • Har jeg sikkerhed for indtægt hvis jeg flytter? Kan jeg tage mit job med mig? Vil det være muligt for mig at skabe mig eget levebrød udenlands?

Så snart man har skabt sig et overblik over ovenstående spørgsmål kan man kigge nærmere på hvor man kunne tænke sig at flytte hen. Nuvel, måske er lysten til at flytte til udlandet udsprunget af kærligheden til et specifikt land eller lokation, men hvis man er analytisk anlagt som jeg, kan man også tage en mere systematisk approach.

Hvilket land skal jeg flytte til?

Der er mange gode steder at flytte hen. Man bør dog gøre op med sig selv hvad det er man søger. Det er også svært for ikke at sige umuligt at vælge ens fremtidige destination udelukkende ud fra en liste. Af den årsag giver det god mening at tage et visit til destinationen inden man pakker kufferterne for en flytning. Ikke desto mindre er her dog en mindre tjekliste/spørge-serie over punkter jeg mener man skal overveje.

Tjekliste

Spørgsmål Årsag til overvejelse/Følgespørgsmål
Er landet medlem af EU?  

Der er en række fordele ved at flytte til et af EU’s medlemslande. For det første skal man ikke søge visum og det er samtidig oftest nemmere at få arbejdstilladelse og sker næsten i nogle lande næsten per automatik.    

 

Er landet ikke medlem af EU?  

I tilfælde af, at landet ikke er medlem er det vigtigt at undersøge hvorvidt du har behov for visum før indrejse. Dernæst bør du undersøge nøje de forhold der derudover gælder for landet.

 

Hvor langt er destinationen fra Danmark?  

Man bør tænke over rejsens varighed, hvor ofte man skal foretage sig rejsen samt hvad den koster. Det kan ske man får brug for at vende hjem oftere end man regner med.

 

Hvordan er klimaet og vejret på destinationen? Er der risiko for naturkatastrofer?  

Som bosiddende i Danmark er en stor pull-faktor sol og godt vejr. Men hvad med luftfugtigheden? Vinteren? Regntiden? Og hvilke forhold skal man gøre sig hvis lokation befinder sig i et område med risiko for naturkatastrofer.

 

Tager du regelmæssig medicin?  

Undersøg forhold for indrejse med din medicin og/eller om den kan skaffes på lokationen.

 

Hvad er kulturen på destinationen?  

Vil man trives i et land hvor kulturen er meget anderledes end i Danmark. Hvor meget er man villig til at gå på kompromis med?

 

Hvilket sprog tales der? Og er befolkningen gode til engelsk?  

Hvad sprog tales der i landet og hvad er befolkningens evne til at tale engelsk eller andre fremmedsprog er vigtigt at tænke over, hvis man ikke har mod på at lære det lokale sprog.

 

Hvordan er landet politisk?  

Hvordan fungerer skattesystemet? Hvad er styreformen? Hvor effektivt er det offentlige system? Hvordan er landets love for XYZ?

 

Hvad er mine penges købekraft i landet og hvad udgifter kan man forvente?  

Hvor langt kan man forvente at komme for 100 DKK omvekslet til den lokale valuta. Hvad er omkostningerne forbundet med bolig samt andre faste udgifter?

 

Når du har gennemgået ovenstående punkter, er du godt rustet til at vurdere om den lokation du har i overvejelserne er den rette for dig. Når du nærmer dig en beslutning, er det på tide at komme afsted. Ikke for at bo – Men på en rejse á 3-5 uger, hvor du har mulighed for at “flytte ind” på kort sigt. Sørg for ikke at leve som 100 procent som turist mens du er afsted. Spis lokalt, tag på indkøb, besøg et træningscenter, sæt et møde op med folk fra erhvervslivet, deltag i communities og undersøg muligheden for at hænge ud med andre expats i området.

JEG HAR GLEMT MIT PASSWORD